Regl (Adet) ağrılarına iyi gelen 20 etkili yöntem

Regl ağrısına ne iyi gelir?

Regl ağrısı, kadınlarda ergenlik döneminde başlayarak menopoz dönemine kadar genelde her 28 günde bir gerçekleşen döngüye denilmektedir. denir. Bazı kadınlarda bu döngü düzenli gerçekleşmese de 21-35 gün aralığında olabilir. Sürekli yaşanan bu döngü ve her ay regl ağrısını çekmek kadınların günlük yaşantısını fazlasıyla etkilemektedir. Psikolojik olarak yıpratan bu sancıların kesin olarak çözümü olmasa da bu ağrılara iyi gelen ve regl ağrısını hafifleten yöntemler vardır.

Regl sancılarının derecesi her kadında farklı yaşanır. Bazı kadınlarda şiddetli derecede yaşanan sancılar bazı kadınlarda hafif derecede yaşanır. Adet döngüsünde hiç sancısı olmayan kadınlarda vardır. Bu dönemde yaşanan fiziksel ağrıların yanına ruhsal değişimlerde eklenmektedir.  Sinirlilik hali, fazla alınganlık, tahammülsüzlük ve duygusal yoğunlukta regl adet ağrısına eşlik etmektedir.  Bu durumlar bazen regl dönemi öncesinde de yaşanabilir.

Regl ağrılarını aslında kramp olarak nitelendirebiliriz. Çoğunlukla bu kramplarla birlikte ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, şişkinlik, kalp çarpıntısı, bel ve sırt ağrısı, eklem ağrısı, uykusuzluk ve yorgunluk yaşanır.

Regl Ağrısına İyi Gelen Yöntemler

  • Ağrınız başladığı anda ılık suyla duş almak, damarlarınızı genişletir ve kan akışınızı düzenleyerek hissettiğiniz ağrınızı hafifletir. Regl olduğunda duş alınmamalı diyen kişilere aldırış etmeyin çünkü yanlış bilinen bir durumdur. Aksine vücudunuzda rahatlama hissi uyandırarak regl kramplarına iyi gelir.
  • Uzmanlar ağrı kesici ilaçların dışında doğum kontrol haplarının regl döneminde ağrılara faydalı olabileceğini, krampları kontrol altına alabileceğini söylüyor. Doktorunuza danışarak doktor onayı süresince sizde bu yöntemi tercih edebilirsiniz.
  • Sigara ve alkol kullanıyorsunuz bırakmayı deneyebilirsiniz eğer bırakamıyorsanız regl döneminde kullanmamaya veya azaltmaya özen gösterebilirsiniz. Sigara ve alkol damarlarınızı daraltır ağrıların artmasına neden olur.
  • Ayaklarınızı sıcak tutun ve uzandığınızda ayaklarınızın altına yastık koyun.
  • Regl döneminde sıvı kaybı yaşadığınız için bol su içmelisiniz. Su tüketiminizi arttırarak vücudunuzdaki şişkinliği hafifletebilirsiniz.
  • Kafein regl ağrılarınızı arttırır. Bu dönemde kafeinden uzak durmalısınız. Kafein içeren gıdaları tüketmemelisiniz. Kafeinli gıdalar göğüslerde şişlik ve hassasiyeti arttırır. Baş ağrısını şiddetlendirir.
  • Bu dönemde tuz tüketimi vücudunuzda daha fazla şişkinliğe neden olacağı için tuz tüketimini azaltmalısınız.
  • %70 kakao içeren bitter çikolataları regl dönemimde tüketmeniz kramplarınızı azaltır ve sizi stresten uzaklaştırır. Yalnız tüketeceğiniz çikolatanın kafeinden ve gereksiz şekerden üretilmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Hafif egzersizler yapabilirsiniz. Ağrılı kasılmalarınızı geçirecektir. Temiz havada yapacağınız 15-20 dakika sürelik bir yürüyüş sizi rahatlatır ve stresinizi azaltır. Regl döneminde spor yapılmaz diyenlere kulak asmayın.
  • Regl döneminde beslenmenize özen göstermelisiniz. Regl döneminden 1 hafta önce sağlıklı beslenmeye dikkat edebilirsiniz. Bol mineralli ve vitaminli gıdalar tüketmelisiniz. Lif oranı yüksek gıdalarla beslenmek regl döneminizi olumlu etkiler.
  • Sıcak uygulama (sıcak su torbası) ağrıların azalmasına yardımcı olur. Ayakları sıcak suyun içinde bekletmek, ısıtılmış havlu kullanmak, alt karına koyulan sıcak su torbası ve sıcak kompres uygulamaları regl ağrısını hafifletir.
  • Regl döneminde magnezyum krampları azaltıcı etkiye sahiptir. Magnezyum içeren gıdalar tüketebilirsiniz. Örneğin; Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı…) Kuru yemiş, tohumlar ( kaju, susam, kabak- ay çekirdeği…) Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye…) Sebzeler (brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa…) Deniz ürünleri (somon, uskumru, karides…)
  • Sıcak içecekler içmelisiniz. Özellikle bitki çayları, regl ağrılarının giderilmesine çok iyi gelecektir. Regl ağrılarına iyi gelen bazı bitki çayları ise şunlardır; Papatya çayı, rezene çayı, zencefil çayı, civanperçemi çayı, düz çay, böğürtlen çayı (kırmızı meyve çayları), safran çayı, rezene çayı, elma çayı, ıhlamur çayı ve nane çayı.
  • Maydanoz adet söktürücü etkiye sahiptir. Temizleyici özelliği olan maydanozu su ile kaynatıp içmeniz hem regl ağrılarınızı hafifletir.
  • Karın bölgenize avuç içleriniz ve parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle masaj yapmak sizi rahatlatır.
  • Kramplar sırasında derin nefes alıp verin. Yavaş yavaş sakinleştiğinizi ve kramplarınızın azalmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu işlem psikolojik olarak sizi olumlu etkileyecektir.
  • Bel ve sırt ağrılarınız için sevdiklerinizden masaj yapmalarını isteyebilirsiniz.
  • Rezene ve çuha çiçeği yağı krampları azaltır.
  • Regl döneminde yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatmak sizi rahatlatır ve sağlıklı, rahat bir uyku uyumanıza vesile olur. Regl olduğunuzda uykuya dalmak sizin için işkenceli bir hal almasın.
  • Regl döneminde yapılan yoga ve pilates egzersizleri stres ve gerilimi azaltır, kan ve oksijen dolaşımını arttırır. Kramp ve sancılarınızı hafifletir hatta kesebilir.

1500 kadın ve 500 erkek arasında yapılan bir ankete göre kadınların %58’inin regl dönemlerinden utandığı ortaya çıkmıştır. Özellikle genç kızların ilk regl dönemindeki bu utanma duygusu onların ilerleyen dönemlerde daha gergin daha sinirli ya da daha huzursuz olmalarına neden olduğu bilinmektedir. Hatta ilk âdet kanamasının şok etkisi ilerleyen dönemlerde daha şiddetli regl sancılarının yaşanmasına neden olabilir.

Bu nedenle gelişmekte olan bir genç kızın ilerde bu tür sorunlar yaşamaması için ebeveynlere çok iş düşmektedir. Bu dönemde aybaşı denilen hayız halinin fizyolojik olduğunu bunun annelik ve kadınlık sorumluluğunun bir başlangıcı olduğu doğru bir dille anlatılmalıdır. Böyle bir dönemde çocukların en çok bilgili ve anlayışlı bir anneye ihtiyacı vardır. Bunun için de annenin kızıyla bir arkadaş gibi olması gerekir. Ve kızına günün birinde idrar yolundan biraz kan geleceğinden ve bunun doğal bir döngü olduğundan doğal olarak da bundan korkmaması gerektiğinden bahsetmelidir.

Böylece daha özgüvenli bir genç kızlık dönemi geçirecek ilerde ilk reglinin şokunun bırakabileceği hasarı atlatacaktır.

  • Regl döngünüzü gerekli uygulama ve programlardan takip edebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzdaki değişimlerin nedenini bilirsiniz. Ve regl döneminize daha hazırlıklı olursunuz.

Dipnot: Ayrıca doğum yapan kadınların, evlenen kadınların regl ağrısı yaşamadığı söylentileri kesinlikle doğru değildir. Doğum yapan kadınların rahim ağzı açık olduğu için ağrıları daha az hissederler ama bu ağrıların yok olduğunu göstermez.

Dipnot: Regl dönemindeki ağrılar fizyolojiktir, psikolojik değildir. Eğer regl döneminde ağrılarınız bu yöntemleri denemenize rağmen geçmiyor ve bu ağrılara dayanamıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Bu yazımızda sizler için Regl Ağrısına İyi gelen 20 Yöntem konusunu ele aldık. Daha fazla içerik için Kadın Blogumuzu takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

Yorum yapın