Göğüs Sarkmasının Nedenleri? Göğüs Dikleştirme Ameliyatı

Göğüs sarkması, kadınların fiziksel görünüm açısından en çok korktuğu şeylerden biri. Her ne kadar göğüs sarkması doğal bir durum olsa da hemen hemen tüm kadınlar bu durumdan rahatsızlık duymakta ve iyi bir görünüm için çözüm arayışında. Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu da bu konuda merak edilenleri aydınlattı.

Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu, göğüs sarkmasının nedenleri ve  göğüs sarkmasına çözüm sunan göğüs dikleştirme ameliyatları hakkında bilgilerini paylaştı.

Göğüs Sarkmasının Nedenleri

Kadınlarda göğüs sarkması genelde hamilelik esnasında ve sonrasında hormonlar meme dokusunu süt salgılaması için uyarır ve büyütürler ve uyarı süt verme esnasında da devam eder ancak süt verme kesilince bu uyarıcı hormonlar da aniden kesilir ve meme dokusu küçülmeye başlar. Ancak yeterince elastik lif yoksa deri bu küçülmeye ayak uyduramaz ve sarkma başlar. Elastik liflerin yetersiz olmasının belirtisi deride “stria” da denilen çatlakların olmasıdır. Eğer elastik lifler yeterince kuvvetli olursa deri altındaki meme dokusunun büyüme ve küçülmelerine esneyerek uyum sağlar.

Eğer yetersiz ise büyüme esnasında çatlamalar ve altındaki meme dokusunun küçülmesi esnasında sarkmalar oluşur. Bazen hamilelik ve süt verme olmadan da göğüslerde sarkmalar olabilir. Bu durumda ya cilt çok incedir ya da meme dokusu çok yoğundur; her ikisi birlikte de olabilir. Sütyen kullanmamak da sarkmayı artırır.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı (Mastopeksi)

Göğüs sarkması, memenin göğüs duvarı ile birleştiği yerdeki çizgi (ki buna “inframamarial çizgi” diyoruz) kullanılarak tanımlanır. İdeal meme bu çizginin üzerinde olmalı, özellikle meme ucu bu çizginin altında olmamalıdır. Meme dikleştirme ameliyatı öncesi tüm planlamalar bu çizgiye göre yapılır.

Göğüs dikleştirme ameliyatı öncesi mutlaka göğüslerin durumu ayrıntılı olarak muayene edilmeli ve meme ultrasonu gereken olgularda da mamografli ile kontrol edilmelidir. Bu ameliyat genellikle genel anestezi altında yapıldığı için ayrıntılı bir laboratuvar incelemesi de önemlidir.

Göğüs dikleştirme ameliyatlarında meme ucu ve meme dokusu küçültülerek gerginleştirilir ve yükseltilir. Göğsü gerginleştirmek için eğer ihtiyaç varsa sarkan cilt fazlası memenin alt kısmından mümkün olan en az iz ile çıkarılır. Eğer cilt fazlası yoksa memenin yükseliğini artırmak için meme protezi konulabilir.

Göğüslerinde sarkma olan kadınlarda cilt fazlası varsa ya dikey bir iz ya da ters T harfi
şeklinde bir iz olur. Eğer cilt fazlası fazla ise ters T tercih edilir, cilt fazlası çok değilse dikey bir iz tercih edilir. Eğer bir yara iyileşme sorunu yoksa iz belirginleşmeden iyileşir.
Seyrek olarak memenin areola denilen renkli kısmının kenarından da meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir.

Her zaman meme protezi ihtiyacı olmaz. Eğer arzu edilmezse kişinin kendi meme dokuları toparlanarak meme dikleştirme ameliyatında kullanılabilir. Eğer arzu edilirse protez de kullanılır. Göğüs dikleştirme ameliyatı eğer kendi dokusu ile yapılırsa sonrasında memenin büyüklüğü artmaz ancak gerginliği ve dikliği artar. Eğer büyüklüğünün de artması arzu edilirse meme protezi konulabilir. Memeyi belirginleştirmek için memenin yanlarına da liposuction yapılabilir.

Meme ameliyatlarında en sık gözlenen sorun kanamadır. Bu riski azaltmak için ameliyat Öncesi kan sulandırıcı ağrı kesiciler, E vitamini gibi vitaminler, balık yağı gibi besinler, ginseng gibi destek Ürünleri kullanılmamalıdır. Uygulanan tekniğe bağlı olarak genellikle süt verme devam eder ancak ameliyat sonrasında hamilelik ve süt verme ameliyat sonuçlarını olumsuz etkiler. Bu nedenle meme dikleştirme ameliyatları süt verme süreci tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.

Göğüs Dikleştirme Ameliyat Sonrası

Göğüs dikleştirme ameliyatları iyi tölera edilen operasyonlardan. Bazen ayakta yapılabilir, bazı olgularda da 1 gece hastane yatışı önerilir. Genellikle dren konulur ve bilinci gün dren çekildikten sonra duş alınabilir. Ameliyat sonrası ilk haftada önemli bir aksilik olmazsa işe başlanabilir. İlk ay özel sütyen veya sporcu sütyeni devamlı, sonraki ay geceleri kullanımı önerilir. İlk ay özellikle kolları kullanılarak yapılan ağır sporlardan kaçınılır.

Bu yazımızda sizler için Göğüs sarkmasının nedenleri konusunu ele aldık. Daha fazla içerik için Kadın Blogumuzu takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

Yorum yapın