Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır?

Evde kolay dezenfektan nasıl yapılır diye sorulduğunda, çevremizde bulunan veya kolayca temin edebileceğimiz ürünler vasıtasıyla diyebiliriz. Günümüzde koronavirüsün hayatımızın önemli bir gerçeği olduğunu kabul ettiğimizden beri, dezenfektan sorunu da gündemden düşmemektedir. Evimize giren doğal ürünlerden yahut alkolden kendi dezenfektanımızı da kolaylıkla üretebiliriz.

Dezenfektan dünyayı kasıp kavuran koronavirüsünden sonra daha çok gündeme geldiği, bolca tüketildiği için de en çok ihtiyaç duyulanlar listesinin başında yer almaktadır. Öyle ki, kimi zaman evde oturma ve sokağa çıkma yasaklarından dolayı, kafamızın karıştığını, bütçemizi ayarlayamadığımızı da belirtirsek, bu ürünü evimizde yapma yoluna gidebilmenin yollarını aramamız normaldir.

Dezenfektan Nedir?

Dezenfektan, insanların da kolaylıkla yapabilecekleri popüler bir ürün haline gelmiştir. Bu yönde, sirke, karbonat, alkol, limon vb. naturel materyaller kullanılarak, dezenfektanı üretebilmeniz ve ihtiyacınıza göre de, bolca tüketebilmeniz mümkündür.

İnsanların almak için birbirleriyle yarıştıkları, evde, yolda, gittikleri yerlerde bolca tükettikleri dezenfektan nedir? Bu maddenin içeriğinde neler vardır? Bize önerilen bu üründeki hangi bileşenler neye karşı etkilidir? Benzer sorulara yakından bakmak yerinde olacaktır.

Dezenfektan bir kimyasal bileşendir. Birçok patojen bakteriyi öldürmek üzere tasarlanmış, güçlü bir etken maddedir. Fransızca asıllı bir kelime olup, désinfecter kökünden gelmektedir. Bulaşmayı, iltihap kapmayı gidermek demektir. Kelime ‘infecter’ (bulaşmak) kökü üstünden ‘-de’ takısıyla, onun tersini ifade etmektedir. Bu sebeple, dezenfektan başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere, genellikle temizlik alanlarında kullanılmaktadır.

Dezenfektan Neden Kullanılır?

Dezenfektan kullanımı, başta sağlık için olup, virüsleri, mikropları, görünmeyen mikroorganizmaları öldürmek amaçlıdır. Nitekim, insan nüfusunun da fazlalaştığını düşünürsek, birbiriyle temas halinde olanların veya olmak zorunda kalanların da hijyen konusunda daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyadaki kötü koşullar, ozon tabakasının delinmesi, iklim değişikliği, hızlı ve aşırı tüketim de hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İnsan artık kendini diğer insanlardan korumaya çalışan bir varlık haline gelmiştir. Bunun için de, Yeni Normal denilen düzende maske kullanımıyla, kolonya tüketimiyle beraber, dezenfektan kullanımı da mühim bir hal almıştır.

Evde dezenfektan yapımı alkol ile olduğunda, daha koruyucu bir malzeme ortaya çıkabilmektedir. Alkol, hastanelerde de sıkça kullanılan etken bir maddedir. Bu anlamda, çok çabuk buharlaşır, 5 saniye içinde bütün mikropları öldürme kuvvetine sahiptir. Evde kullanılan alkol, kolonyalarda da görüleceği gibi 80 derece ortalamaya sahiptir.

Dezenfektanın birçok yararı bulunmaktadır. Bunları aşağıda saymamız mümkündür:

  • Sağlıkta kullanıldığında, bulaşıcı hastalıklara karşı yok edici etki sağlamaktadır.
  • Hasta yakınlarını, hastalardan gelebilecek zararlı mikroorganizmalara karşı korumaktadır.
  • Tarımda bitkiye bulaşan zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırmaktadır.
  • Ev temizlikleri için de lekeleri gidermek adına tercih edilen malzemelerden biridir.

Dezenfektan ve Antiseptik Arasındaki Fark Nedir?

Dezenfektanla karıştırılmaması gereken en önemli madde, antiseptiktir. Antiseptik, dezenfektandan farklı olarak, yalnızca canlı dokulara uygulanabilmektedir. Ameliyatlara girmeden önce hastanedeki görevliler tarafından kullanılmaktadır. Kesiklerde, kanalamarda ilk başvurulan maddelerden biridir. Oysa, dezenfektan sadece zararlı organizmaları öldürmeye yönelik şekilde tüketilmektedir.

Evde Dezenfektan Nasıl Yapılır?

Evde dezenfektan nasıl yapılır diye araştırdığımızda, karşımıza farklı içeriklerde malzemeler çıkabilmektedir. O anlamda, dezenfektan yapılan temel ürünleri sayabilmemiz mümkündür:

  • Alkol
  • Kolonya
  • Sirke
  • Karbonat
  • Aloe vera
  • Limon
  • Çay Ağacı Yağı
  • Lavanta Yağı
  • Limon Yağı
  • Kekik Yağı

Görüleceği üzere, dezenfektan yapımında temel bazı malzemeler yer aldığı gibi, ona aroma katkılı koku vermek için de ekstra yağlar kullanılabilmektedir. Bu yönde, en sık başvurulan tariflerden biri de kolonyadan dezenfektan yapmaktır. Kolonya, evimizde daima bulunan bir malzemedir.

Kolonyadan dezenfektan yapımı düşünüldüğünde, hazırlanan tarifin içine kolonya da karıştırabilmek mümkündür. Çünkü, kolonya etil alkol bazlı bir içerikle, mikropları uzak tutan bir etkiye sahip olduğu gibi aynı zamanda ferahlatıcıdır. Kolonyadan dezenfektan yaparken kullanılacak malzemeler de aşağıda yer almaktadır:

Malzemeler:

  • Yarım çay bardağı kolonya
  • 2 tatlı kaşığı aloe vera jel
  • 7 damla okaliptüs yağı

Yapılışı:

Koyu bir şişeye yarım çay bardağı kolonyayı üstüne de 2 tatlı kaşığı aloe verayı koyun. Bunları iyice çalkalayın. Ardından, içine 7 damla okaliptüs yağını da ekleyerek, çalkalayın. Dezenfektanınızı fısfıslı bir şişeye koyarak tüketebilirsiniz.

Dezenfektan yapımında, kolonyanın dışında, birçok malzeme de kullanılabilmektedir. Bunlardan biri de, beyaz sirkedir. Sirkenin mikrop öldürücü özelliği bilindiği için, onunla da koruma kapasitesi yüksek bir dezenfektan yapmanız mümkündür:

Malzemeler:

  • 500 ml beyaz sirke
  • 500 ml su
  • 20 damla limon yağı esansı

Yapılışı:

500 ml sirkeyi 500 ml suyla karıştırıp, iyice çalkaladıktan sonra, içine 20 damla limon yağını da ekleyin. Bunları daha sonra fısfıslı bir şişenin içine koyun. Bu şekilde, güvenle kullanabilirsiniz.

Ayrıca, aroma farkı yaratmak isterseniz, limon yağının yerine tarçın yağı, okaliptüs yağı, keki yağı, lavanta yağı, çay ağacı yağı gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.

Alkol bazlı dezenfektan yapımı için de etil alkol kullanarak rahatça kendi dezenfektanınızı oluşturmanız mümkündür. Bunun için de, kullanacağınız malzemeler aşağıda verilmiştir:

Malzemeler:

  • % 70 oranında etil alkol
  • % 30 oranında su
  • 15 damla portakal yağı

Yapılışı:

% 70 oranındaki etil alkolü % 30 oranındaki suyla karıştırıp, içine 15 damla portakal yağını ekleyin. Bunları iyice yedirdikten ve şişeyi çalkaladıktan sonra, fıs fıslı bir şişeye alarak, kullanın.

Evde Yapılan Dezenfektanlar Nasıl Saklanmalıdır?

Evde yapılan dezenfektanı kullanırken, onu püskürtmeli bir şişeye koymanız önerilmektedir. Çünkü, püskürtme sistemi olmaksızın, düz bir şişeye aktardığınızda gereğinden fazla dökülebilir. Bu hem cildinize zarar verirken, hem de malzemenin çabuk tükenmesine ve heba olmasına yol açabilir.

Bu yazımızda sizler için Dezenfektan Nasıl Yapılır? konusunu ele aldık. Daha fazla içerik için Kadın Blogumuzu takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

Yorum yapın